Ι. Βιομηχανικό υπόβαθρο
(Ι) Από τα «drones φυτοπροστασίας» στα «γεωργικά drones»
Από το 1987, η Ιαπωνία ανέπτυξε το πρώτο στον κόσμο drone για προστασία των φυτών, το οποίο πωλήθηκε σε περιορισμένες ποσότητες τον επόμενο χρόνο. Στην Ιαπωνία σήμερα εντοπίζονται σχεδόν 5 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, από τα οποία πάνω από 20% κάνει χρήση drones για προστασία των φυτών από παράσιτα και ζιζάνια. Επομένως, τα drones έχουν γίνει ένα σημαντικό μέτρο τεχνολογίας για την προστασία των φυτών στην Ιαπωνία.
Στην Κίνα, τα drones για προστασία των φυτών άρχισαν να αναπτύσσονται το 2007, ενώ το 2010, το drone 3CD-10 με έναν κινητήρα βενζίνης και έναν έλικα, το οποίο παρήγαγε η Wuxi Hanhe Aviation, εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων. Αυτό ήταν το πρώτο drone της συγκεκριμένης κατηγορίας που πωλήθηκε στην Κίνα, ανοίγοντας το πρώτο βήμα για την εμπορική διάδοση των drones φυτοπροστασίας στη χώρα.
Το 2012, η DJI εφαρμοσε την κορυφαία παγκόσμια τεχνολογία drone στη γεωργία και ίδρυσε τη DJI Agriculture το 2015, με την κυκλοφορία του μοντέλου MG-. Το 2015, η XAG παρουσίασε τα drones προστασίας των φυτών και ίδρυσε την XAG Agricultural Services. Σήμερα, πολλές εταιρείες drones είναι αφοσιωμένες στο να προσφέρουν στους χρήστες γεωργικές λύσεις βασισμένες στην τεχνολογία των drones, προωθώντας την καινοτομία και την πρόοδο στη παγκόσμια γεωργία.
Με την ταχεία ανάπτυξη των drones για προστασία των φυτών, έχουν δημιουργηθεί εξυπνότερα προϊόντα που καλύπτουν ευρύτερες ανάγκες και εφαρμογές. Εκτός από το ψεκασμό φυτοφαρμάκων, τα drones φυτοπροστασίας μπορούν επίσης να διασπείρουν λιπάσματα, σπόρους και ζωοτροφές. Συνεπώς πλέον, ο όρος “drone φυτοπροστασίας” αντικαθίσταται σταδιακά από τον ευρύτερο όρο “γεωργικό drone”.
Εικόνα 1: Τα γεωργικά drones συνθέτουν το μελλοντικό αγρόκτημα
Το 2021 ήταν ένα έτος ταχείας ανάπτυξης των γεωργικών drones παγκοσμίως, καταγράφοντας ένα ποσοτικό άλμα σε σύγκριση με το 2020 όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των drones και των λειτουργιών τους. Τα drones είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για σενάρια όπου είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς το έδαφος με χειροκίνητα ή εδάφια μηχανήματα, όπως τα χωράφια ρυζιού, τα ψηλά φυτά σιτηρών και τα ορεινά εδάφη. Στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου το ρύζι είναι βασική καλλιέργεια, τα drones κερδίζουν όλο και περισσότερη αναγνώριση από τους αγρότες. Οι επεμβάσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία, καθώς τα γεωργικά drones είναι κατάλληλα για την σπορά του ρυζιού και για τον έλεγχο των παρασίτων σε όλο τον κύκλο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Η εφαρμογή των γεωργικών drones σε επίπεδες γεωργικές εκτάσεις, όπως τα σιτηρά και το ρύζι, κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα και με τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας, η εφαρμογή τους επεκτείνεται σε πιο σύνθετα σενάρια, όπως οι ορεινοί οπωρώνες με ελιές.
Εικόνα 2: Παγκόσμιες εκμεταλλεύσεις γεωργικών drones DJI
Στην Ευρώπη, πολλοί αμπελώνες βρίσκονται σε απότομες, ορεινές περιοχές όπου δεν είναι διαθέσιμα εδάφια μηχανήματα, οπότε οι περισσότερες εργασίες γίνονται χειροκίνητα, με υψηλό κόστος εργασίας και χρόνου. Στο Χάλαου, επαρχία Σαφχάουζεν στη βόρεια Ελβετία, η διατήρηση των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών αποτελεί επίσης πρόκληση για την αποτελεσματική διαχείριση των τοπικών αμπελώνων. Για να διασφαλίσουν τις αποδόσεις, οι διαχειριστές των αμπελώνων απαιτούνται αρκετοί ψεκασμοί με φυτοφάρμακα κάθε σεζόν. Παλαιότερα, αυτή η εργασία γινόταν κυρίως χειροκίνητα από προσληφθέντες εργάτες, με έναν αναποτελεσματικό και φυσικά απαιτητικό τρόπο. Η αναπτυξιακή περίοδος απαιτούσε συνήθως 8-10 ψεκασμούς, κάθε ένας από τους οποίους διαρκούσε πάνω από 10 ημέρες, ενώ στην περίπτωση που δεν γινόταν ο ψεκασμός εγκαίρως, ο μύκητας των σταφυλιών θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή κρασιού και τη συγκομιδή της χρονιάς, αλλά και τα εισοδήματα από τον αμπελώνα για τα επόμενα χρόνια.
Εικόνα 3: Γεωργική επέμβαση ψεκασμού με drone στα βουνά της Ελβετίας
Το Χάλαου βρίσκεται στην ορεινή βόρεια περιοχή, του οποίου το έδαφος ήταν δύσκολο για τα εδάφια οχήματα. Σε ορισμένες απότομες πλαγιές, ένα όχημα μπορεί εύκολα να ανατραπεί, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του οδηγού. Η εισαγωγή της διαχείρισης με drones για να διατηρηθεί η αυθεντική οικολογία του αμπελώνα στο μέγιστο δυνατό βαθμό αποτελεί μια νέα προσπάθεια για την ενσωμάτωση της παραδοσιακής κουλτούρας του τοπικού αμπελώνα με τη σύγχρονη τεχνολογία. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που εξοπλισμός γεωργίας με τεχνητή νοημοσύνη από την Κίνα εισήλθε στην τοπική αγροτική παραγωγή της Ελβετίας.
Εικόνα 4: Γεωργικά drones σε ορεινούς αμπελώνες της Ελβετίας
(ΙΙ) Βασικές ανησυχίες για την ανάπτυξη του κλάδου
1. Κανονισμοί και Πολιτική
Τα γεωργικά drones, όπως υποδηλώνει το όνομα τους, είναι drones που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Με γνωμονα τον σκοπό τους τοποθετούνται στην κατηγορία των γεωργικών μηχανημάτων, τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο γεωργία, καθώς όταν ψεκάζουν φυτοφάρμακα, ενδέχεται να υπάρχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, οι οποίοι διαχειρίζονται από το υπουργείο προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, τα χαρακτηριστικά των λειτουργιών τους, τα κατατάσσουν στην κατηγορία των αεροσκαφών και τα διαχειρίζεται η πολιτική αεροπορία. Αυτή η ιδιαιτερότητα των γεωργικών drones, τα οποία διαχειρίζονται πολλές αρχές, οδηγεί στο γεγονός ότι οι νόμοι και οι πολιτικές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας.
Η διαχείριση των γεωργικών drones ως γεωργικά μηχανήματα είναι κοινή μέθοδος σε όλο τον κόσμο, ενώ οι μέθοδοι διαχείρισης διαφέρουν σε κάποιο βαθμό ανά χώρα. Ορισμένες χώρες εφαρμόζουν υποχρεωτική πιστοποίηση, άλλες απαιτούν απλά έγγραφα ή υλικά, ενώ άλλες χρησιμοποιούν διοικητική εξουσιοδότηση. Παρ’ όλα αυτά, αντιπροσωπεύεται η διαχείριση και η έγκριση των γεωργικών drones από το Υπουργείο Γεωργίας.
Ως ένα είδος αεροσκάφους, το γεωργικό drone ελέγχεται από τις πολιτικές αεροπορικές αρχές διάφορων χωρών κατά τη λειτουργία του. Υπάρχουν τρεις κοινές μέθοδοι διαχείρισης. Η πρώτη είναι η εξαίρεση των γεωργικών drones που διαθέτουν χαμηλού κινδύνου λειτουργίες από το υπάρχον νομικό σύστημα, όπως στις ΗΠΑ. Η δεύτερη είναι η απαίτηση για drones άνω των 25 κιλών να πραγματοποιούν Ανάλυση Κινδύνου Ασφαλούς Λειτουργίας (SORA). Αυτή η μέθοδος εστιάζει στον επιχειρησιακό κίνδυνο και αναλύει και εγκρίνει τον επιχειρησιακό κίνδυνο για μεμονωμένα περιστατικά, και χρησιμοποιείται ευρέως σε ευρωπαϊκές χώρες. Η τρίτη είναι η απλοποίηση των κανόνων αεροπορικής καταλληλότητας των παραδοσιακών αεροσκαφών και η δημιουργία μιας απλοποιημένης εκδοχής των απαιτήσεων αεροπορικής καταλληλότητας που εφαρμόζονται στα γεωργικά drones, όπως σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και άλλες.
Τα γεωργικά drones χρησιμοποιούνται κυρίως για τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων, οπότε η διαχείριση των φυτοφαρμάκων έχει γίνει η τρίτη πολιτική κατεύθυνση στην οποία πρέπει να δοθεί προσοχή. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, ο φορέας διαχείρισης των παρασκευασμάτων φυτοφαρμάκων για drones είναι ο Σύνδεσμος Γεωργικής, Δασικής και Αλιευτικής Αεροπορίας. Στην Ιαπωνία, έχουν καταχωρηθεί 382 παρασκευάσματα φυτοφαρμάκων για γεωργικά drones.
Τα φυτοφάρμακα που είναι καταχωρημένα στην Ιαπωνία για γεωργικά drones περιλαμβάνουν μυκητοκτόνα, μείγματα εντομοκτόνων, ζιζανιοκτόνα και ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών, ενώ οι εγγεγραμμένες καλλιέργειες περιλαμβάνουν κυρίως ρύζι, σιτάρι, σόγια κ.ά. Τα ζιζανιοκτόνα είναι καταχωρημένα μόνο για τα χωράφια ρυζιού και τα φυτοφάρμακα που είναι καταχωρημένα στα χωράφια ρυζιού είναι κυρίως κόκκοι και λάδι μεμβράνης. Ο τρόπος εφαρμογής αυτών είναι η χρήση drones για τη διασπορά κόκκων και την πτώση λαδιού μεμβράνης.
Υπό την προϋπόθεση ότι έχει ληφθεί η καταχώριση της συμβατικής χρήσης ψεκασμού στο έδαφος, οι εταιρείες φυτοφαρμάκων μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη δοκιμή επέκτασης της χρήσης ψεκασμού χαμηλού όγκου με γεωργικά drones για να ανανεώσουν τον καταχωρημένο τρόπο εφαρμογής. Η εγγραφή δοκιμαστικών επεμβάσεων φαρμάκου του ελέγχου πτήσης στην Ιαπωνία περιλαμβάνει δοκιμές για την αποτελεσματικότητα στο πεδίο, υπολείμματα, ασφάλεια των καλλιεργειών και των γειτονικών καλλιεργειών. Η καταχώριση των δοκιμών πραγματοποιείται κυρίως από τον Σύνδεσμο Γεωργικής Αεροπορίας Ιαπωνίας (JAAA).
Τον Φεβρουάριο του 2019, το Υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας της Ιαπωνίας απλοποίησε τους ελέγχους αποτελεσματικότητας και υπολειμματικότητας για ειδικά μέσα που προορίζονται για γεωργικά drones, στηριζόμενο σε πολυετή εμπειρία στη χρήση drones. Ωστόσο, οι έλεγχοι ασφάλειας των καλλιεργειών και της απόπτωσης (drift) που σχετίζονται με τον ψεκασμό των drones παραμένουν σημαντικά δεδομένα που πρέπει να υποβληθούν για την εγγραφή. Η εγγραφή των δοκιμών ασφάλειας των καλλιεργειών απαιτεί γενικά επεμβάσεις “σε δύο τοποθεσίες το χρόνο” – δηλαδή, οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε δύο χωράφια μέσα σε ένα έτος και η δόση της δοκιμής είναι διπλάσια της συνιστώμενης δόσης. Οι δοκιμές ασφάλειας των καλλιεργειών μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με τις δοκιμές αποτελεσματικότητας. Για τις δοκιμές ασφάλειας στις γειτονικές καλλιέργειες, είναι απαραίτητο να επιλεχθούν πέντε ευαίσθητες καλλιέργειες για τη διεξαγωγή των δοκιμών.
2. Η αποτελεσματικότητα πρέπει να εξισορροπηθεί με την προστασία του περιβάλλοντος
Οι εταιρείες γεωργικών drones έχουν θέσει ως αποστολή τους τη βελτίωση της γεωργικής αποδοτικότητας, με δέσμευση στη βελτίωση της παγκόσμιας παραγωγικής αποδοτικότητας της γεωργίας. Ωστόσο, η ανθρώπινη υγεία είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη στο σύνολό του. Με τη συνεχή αναβάθμιση των συστημάτων υλικού και της ευφυΐας των γεωργικών drones, η απλή «βελτίωση της παγκόσμιας αποδοτικότητας της γεωργικής παραγωγής» δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τρέχουσας εποχής, και τα φιλικά προς το περιβάλλον γεωργικά drones θα αποτελέσουν την κατεύθυνση της βιομηχανίας.
Καθώς ο παραδοσιακός αεροψεκασμός έχει προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε το 2009 την Οδηγία για τη Θέσπιση Κοινοτικού Πλαισίου Δράσης για την Επίτευξη Βιώσιμης Χρήσης των Φυτοφαρμάκων (ΟΔΗΓΙΑ 2009/128/ΕΚ, εφεξής αναφερόμενη ως «η Οδηγία»), η οποία κατά βάση απαγορεύει τον αεροψεκασμό και επιτρέπει τον ψεκασμό μόνο σε απότομο έδαφος που δεν μπορεί να προσεγγιστεί από εξοπλισμό εδάφους και όταν ο αεροψεκασμός παρουσιάζει προφανή πλεονεκτήματα έναντι του επίγειου εξοπλισμού. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Οδηγία έχει μετατραπεί ευρέως σε εσωτερική νομοθεσία στα κράτη-μέλη της ΕΕ και έχει διαμορφώσει ένα συμπληρωματικό σύστημα διαχείρισης με άλλες περιβαλλοντικές και γεωργικές νομοθεσίες σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ιταλία πρέπει να υποβληθεί αίτηση για συνολική περιβαλλοντική αξιολόγηση του σχεδίου ψεκασμού πριν από τον αεροψεκασμό και στη συνέχεια να ζητηθεί έγκριση σύμφωνα με τους κανονισμούς πολιτικής αεροπορίας.
Πριν από την επίσημη έκδοση της Οδηγίας, η ΕΕ ζήτησε σχόλια από κοινωνικές ομάδες και ενδιαφερόμενους για το σχέδιο νομοθεσίας σε μεγάλη κλίμακα. Το νομοθετικό σώμα ανέθεσε στην Bipro την εκτέλεση αντίστοιχων δοκιμών ώστε να διασφαλιστεί η επιστημονική και κοινωνική βάση της νομοθεσίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Bipro «Αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων των συγκεκριμένων μέτρων που θα ενταχθούν στη Θεματική Στρατηγική για τη Βιώσιμη Χρήση των Φυτοφαρμάκων», η ΕΕ επέλεξε τρεις παραδοσιακές γεωργικές χώρες – τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία – για να πραγματοποιήσει συγκριτικές δοκιμές αεροψεκασμού και ψεκασμού από το έδαφος για αμπέλια (Γαλλία), ελιές (Ισπανία) και δάση (Γερμανία). Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως το οικονομικό όφελος, την κοινωνική επίδραση, την περιβαλλοντική επίπτωση, την αποδοτικότητα ψεκασμού και την υγεία των ανθρώπων, οι δοκιμές συνέκριναν τον ψεκασμό με εξοπλισμό επίγειας γεωργίας και τον αεροψεκασμό.
Εικόνα 5: Συγκριτική δοκιμή παρασυρόμενου αεροψεκασμού σε γαλλικό αμπελώνα
Όπως φαίνεται στο Σχήμα 5, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη δοκιμή στο γαλλικό αμπελώνα, παρατηρούμε ότι η απόσταση διασποράς (drift) του αεροψεκασμού και του χειροκίνητου ψεκασμού στον αμπελώνα είναι περίπου 20 μέτρα.
Το 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε τροποποίηση της Οδηγίας. Ωστόσο, η βασική θέση της οδηγίας σχετικά με τον αεροψεκασμό δεν άλλαξε: απαγόρευση κατά βάση και εξαίρεση μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Στα δεκατρία χρόνια από την έκδοση της Οδηγίας, τα πολιτικά γεωργικά drones δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί ευρέως. Με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τα γεωργικά drones μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε περισσότερες καταστάσεις. Επομένως, είναι καιρός να επανεξεταστεί η νομιμότητα των επιχειρήσεων με γεωργικά drones, αντί να αντιμετωπίζονται ως παραδοσιακά αεροσκάφη.
II. Πλεονεκτήματα των αγροτικών drones σε σύγκριση με τον ψεκασμό με αεροσκάφος
Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αεροσκάφη, τα χαρακτηριστικά του ψεκασμού με γεωργικά drones επικεντρώνονται κυρίως στις ακόλουθες πτυχές:
(Ι) Φιλικό προς το περιβάλλον
1. Λειτουργία ψεκασμού ακριβείας
Τα μικρά σταθερά φτερά και τα μικρά ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία έχουν μεγάλη ταχύτητα πτήσης και μεγάλο ύψος πτήσης κατά τον ψεκασμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή παρέκκλιση του ψεκασμού. Το drone μπορεί να αιωρείται για πιο στοχευμένο ψεκασμό υψηλής ακρίβειας, με χαμηλότερο ύψος λειτουργίας (συνήθως 1,5-3,5 m πάνω από την επιφάνεια της καλλιέργειας) και χαμηλότερη ταχύτητα πτήσης (περίπου 3-7m/s) για πιο δυναμικό έλεγχο του ψεκαστήρα και της ταχύτητας ροής με σκοπό την αποφυγή της παρέκκλισης.
Εικόνα 6: Δίνη κορυφαίου σημείου ψεκασμένου από ελικόπτερο
Εικόνα 7: Η ροή του ψεκασμού από drones
Η τοποθέτηση πολυφασματικού φακού στο drone μπορεί να πραγματοποιήσει τη συλλογή και την εποπτεία των πληροφοριών λειτουργίας των γεωργικών εκτάσεων, να δημιουργήσει χάρτη γεωργικών συνταγών σύμφωνα με την ανάπτυξη των καλλιεργειών και να καθοδηγήσει τη λειτουργία του γεωργικού drone. Κατά τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων με drone, στοχεύουμε μόνο στα αγροτεμάχια που πρέπει να ψεκαστούν, ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Εικόνα 8: DJI P4 Multispectral
Όσον αφορά τον ακριβή ψεκασμό, το γεωργικό drone έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Cirsium arvense τα τελευταία χρόνια. Το Cirsium arvense, γνωστό και ως γαιδουράγκαθο, είναι ένα επιβλαβές ζιζάνιο που εξαπλώνεται ευρέως σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, ανταγωνιζόμενο τις καλλιέργειες για νερό, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Οι ριζικοί του οφθαλμοί παράγουν οξέα που καθιστούν το έδαφος ακατάλληλο για την ανάπτυξη ορισμένων καλλιεργειών, μειώνοντας έτσι τις αποδόσεις και προκαλώντας οικονομικές ζημιές στους αγρότες.
Οι ριζικοί οφθαλμοί του Cirsium arvense μπορούν να συνεχίσουν να αναπαράγονται ακόμη και αν έχουν υποστεί βλάβη, οπότε οι γενικές μέθοδοι προετοιμασίας του εδάφους (π.χ. όργωμα) δεν μπορούν να το εξαλείψουν και συντελούν στην περαιτέρω εξάπλωσή του. Επομένως, η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η χρήση διασυστηματικών ζιζανιοκτόνων, όπως το glyphosate, το οποίο ψεκάζεται συμβατικά με τρακτέρ σε όλο το χωράφι.
Η Planta Drone, συνεργάτης της DJI Agriculture στην Ουγγαρία, έχει χρησιμοποιήσει πολυφασματικά drones για την παρακολούθηση της κατανομής του Cirsium arvense στους αγρούς και κατόπιν γεωργικά drones για ακριβή ψεκασμό, ώστε να μειωθεί η χρήση φυτοφαρμάκων και το κόστος. Η Planta Drone χρησιμοποίησε πολυφασματικά drones για να παρακολουθήσει τα χωράφια πριν και μετά τη σπορά, και στη συνέχεια διέκρινε την ανάπτυξη του Cirsium arvense χρησιμοποιώντας τον δείκτη βλάστησης NDVI. Αφού δημιουργήθηκε ο χάρτης για τον ακριβή ψεκασμό, το γεωργικό drone μπορούσε να ψεκάσει σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, επιτυγχάνοντας στοχευμένη καταπολέμηση του ζιζανίου.
Εικόνα 9: Πολυφασματική παρακολούθηση
2. Μείωση του κινδύνου για τους χειριστές
Οι τυπικές γεωργικές επιχειρήσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας λαμβάνουν χώρα σε ορεινές περιοχές και σε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις. Οι ορεινές επιχειρήσεις απαιτούν από τους πιλότους να πετούν χειροκίνητα, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας συνεχώς για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικό ψεκασμό. Στις μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, το αεροσκάφος πρέπει να λειτουργεί σε ύψος κοντά στα 5 μέτρα πάνω από την καλλιέργεια. Σε αυτή τη διαδικασία, πολλοί πιλότοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν το αεροσκάφος σε επίπεδη πτήση κοντά στο έδαφος, αυξάνοντας την πιθανότητα πτώσης. Μια μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 2013 σημειώθηκαν 78 ατυχήματα με γεωργικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα εννέα ήταν θανατηφόρα, κοστίζοντας τη ζωή σε 10 άτομα.[4]
Η λειτουργία ψεκασμού με drone λύνει κατ’ αρχάς την παραδοσιακή μέθοδο της «σύνδεσης ανθρώπου-αεροσκάφους», όπου οι πιλότοι πρέπει να βρίσκονται στο αεροσκάφος. Στη νέα μέθοδο «διαχωρισμού ανθρώπου-αεροσκάφους», ο πιλότος του drone δεν χρειάζεται να φέρει τον κίνδυνο συντριβής. Ο αυτόματος τρόπος λειτουργίας του drone δεν απαιτεί επίσης από τον πιλότο να ακολουθεί διαρκώς το drone, γεγονός που αποφεύγει τον κίνδυνο επαφής του πιλότου με τα φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια του γεωργικού ψεκασμού.
Το γεωργικό drone είναι εξοπλισμένο με σφαιρικό σύστημα ραντάρ, που αποτελείται από ραντάρ αποφυγής εμποδίων με πλήρη κάλυψη και άνω ραντάρ, το οποίο παρέχει λειτουργίες το υψόμετρο και τον καθορισμό ύψους στις μπροστινές, πίσω και κάτω κατευθύνσεις σε διάφορες λειτουργίες. Αυτό επιτρέπει τη λειτουργία παρακολούθησης του ανάγλυφου, την οριζόντια αποφυγή εμποδίων με πλήρη κάλυψη και την αποφυγή εμποδίων προς τα πάνω. Τα γεωργικά drones υποστηρίζουν ανίχνευση της κλίσης εδάφους, ώστε στις πλαγιές να μπορούν να ακολουθούν το ανάγλυφο. Κατά τη λειτουργία της διαδρομής, το drone διαθέτει επίσης τη δυνατότητα οριζόντιας αποφυγής εμποδίων με πλήρη κάλυψη, και μπορεί να σχεδιάσει αυτόνομα διαδρομή για την παράκαμψη των εμποδίων.
3. Μειωμένη ρύπανση του περιβάλλοντος
Τα παραδοσιακά αεροσκάφη χρησιμοποιούν γενικά ως πηγή ενέργειας καύσιμα, ενώ τα drones λειτουργούν με μπαταρίες λιθίου. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο καθαρή και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών.
Οι έλικες των ελικοπτέρων παράγουν θόρυβο ύψους έως και 110 ντεσιμπέλ, που είναι 1,5 φορές πιο έντονος από το ανώτατο όριο αντοχής του ανθρώπινου σώματος, ενώ τα drones μειώνουν την ένταση του θορύβου. Όταν το drone λειτουργεί μακριά από το πλήθος και τους χειριστές, ο χαμηλός του θόρυβος δεν προκαλεί βλάβη στην ανθρώπινη υγεία.
(II) Κόστος αποτελεσματικότητας
Το κόστος αγοράς και συντήρησης ενός παραδοσιακού αεροσκάφους είναι υψηλό. Η τιμή ενός αεροσκάφους είναι εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την τιμή των drones, ενώ η χρήση του είναι επίσης πιο δαπανηρή. Το αεροσκάφος απαιτεί αρκετά μέλη πληρώματος σε ετοιμότητα στο έδαφος για να εκτελέσουν σειρά εργασιών συντήρησης πριν την απογείωση. Παράλληλα, λόγω της ανάγκης υποβολής αίτησης για συγκεκριμένο εναέριο χώρο επιχειρήσεων, το κόστος μετακίνησης του αεροσκάφους είναι επίσης σχετικά υψηλό σε ορισμένες χώρες και περιοχές.
Για παράδειγμα, το ελικόπτερο Single Squirrel AS350, ένα από τα παγκοσμίως πιο δημοφιλή μοντέλα, κοστίζει περίπου 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Η χωρητικότητα φόρτωσης του είναι 600 κιλά, το μήκος της ράβδου ψεκασμού 10 μέτρα, η ταχύτητα λειτουργίας περίπου 40 m/s, το ύψος 30 μέτρα, το πλάτος ψεκασμού 50 μέτρα και η αποδοτικότητα 1.200 μου ανά αποστολή, με κάθε πτήση να διαρκεί 25 λεπτά. Το αεροσκάφος απαιτεί δύο πιλότους και τουλάχιστον τέσσερα μέλη πληρώματος εδάφους για συντήρηση.
Αντίθετα, το κόστος αγοράς των drones είναι σχετικά χαμηλό, καθώς ένα γεωργικό drone κοστίζει λιγότερο από 25.000 ευρώ, ποσό που είναι προσιτό για τους αγρότες. Η αγορά επαγγελματικών υπηρεσιών φυτοπροστασίας από ομάδες προστασίας φυτών δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα οικονομικά τους αγρότες. Η επισκευή και συντήρηση των γεωργικών drones είναι σχετικά απλή: η αντικατάσταση εξαρτημάτων με υψηλή κατανάλωση, όπως οι έλικες, μπορεί να γίνει από τον χειριστή, ενώ πιο σύνθετες επισκευές συνήθως γίνονται σε σημεία συντήρησης κοντά στην περιοχή λειτουργίας. Η συντήρηση των drones μπορεί να πραγματοποιηθεί απλά στο τέλος κάθε λειτουργίας ή ενιαία στο τέλος της γεωργικής περιόδου.
Single Squirrel AS350 | DJI Agras T30 | |
---|---|---|
Κόστος | 3,6 εκατομμύρια ευρώ | Όχι περισσότερα από 25.000 ευρώ |
Ζητείται πλήρωμα εδάφους | 4 | 0 |
Χρειάζονται πιλότοι | 2 | 1 |
Ενέργεια | Καύσιμα | Μπαταρία λιθίου |
Φόρτωση | 500-600 kg | 30 kg (ψεκασμός) |
Ταχύτητα | 30-44 m/s | 3-7 m/s |
Πλάτος ψεκασμού | 25-50 m | 5-8 m |
Ψεκασμός ακριβείας | Όχι | Ναι |
Πίνακας 1: Ελικόπτερο έναντι γεωργικού drone
III. Συγκριτικά πλεονεκτήματα του drone και της επίγειας μηχανής
1. Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Όσον αφορά τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στις γεωργικές εκτάσεις παλαιότερα υπήρχε κυριαρχία από ανθρώπινες εργασίες ή εργασίες με τρακτέρ. Το πετρέλαιο είναι το κύριο καύσιμο για τα παραδοσιακά τρακτέρ. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών γεωργικών μηχανημάτων με drone για τη φυτοπροστασία μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 5,11 kg CO2 ανά εκτάριο. Η εκμετάλλευση 1 δισεκατομμυρίου εκταρίων ισοδυναμεί με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 5,11 εκατομμύρια τόνους CO2. Αυτό ισοδυναμεί με την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από 240 εκατομμύρια δέντρα ετησίως και ισοδυναμεί με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 1,92 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Πίνακας 2: Τα γεωργικά drone μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
2. Μείωση κατανάλωσης νερού
Χάρη στη χρήση τεχνολογίας χαμηλής χωρητικότητας ψεκασμού, τα γεωργικά drones μπορούν να εξοικονομήσουν 44 λίτρα αγροτικού νερού ανά εκτάριο σε σύγκριση με τη χειροκίνητη λειτουργία. Η λειτουργία σε 1 δισεκατομμύριο εκτάρια ισοδυναμεί με μείωση 44 εκατομμυρίων τόνων αγροτικού νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση νερού 79,87 εκατομμυρίων κατοίκων.
3. Βελτίωση του ποσοστού χρήσης των φυτοφαρμάκων
Η χρήση γεωργικών drones έχει επίσης συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού αξιοποίησης των φυτοφαρμάκων. Ο καθηγητής Yuan Huizhu από το Ινστιτούτο Φυτοπροστασίας της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών συνοψίζει στο άρθρο του “Ο Ρόλος της Διάδοσης και Εφαρμογής των Γεωργικών Drones στη Βελτίωση του Ποσοστού Αξιοποίησης των Φυτοφαρμάκων στην Κίνα” [5] «Σε σύγκριση με τους συμβατικούς επινώτιους ψεκασμούς μεγάλης χωρητικότητας στο έδαφος, η τεχνολογία ψεκασμού χαμηλού ύψους και χαμηλής χωρητικότητας των γεωργικών drones στην πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων σε καλλιέργειες όπως το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι αύξησε το ποσοστό αξιοποίησης φυτοφαρμάκων σε 49,1%, 57,1% και 52,7% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τη συμβατική επινώτια ψεκαστική εφαρμογή στο έδαφος, τα γεωργικά drones μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό αξιοποίησης των φυτοφαρμάκων κατά περισσότερο από 10%. Η λειτουργία σε 1 δισεκατομμύριο εκτάρια ισοδυναμεί με μείωση της σπατάλης 1515 τόνων φυτοφαρμάκων».
Για την εφαρμογή του Cirsium arvense με την προϋπόθεση της επίτευξης του αποτελέσματος ελέγχου, σε σύγκριση με το παραδοσιακό τρακτέρ, η χρήση drone για την ακριβή ζιζανιοκτονία 18 εκταρίων μπορεί να εξοικονομήσει 61 L υγρού, εξοικονομώντας έτσι λειτουργικό κόστος 262,3 ευρώ ή περίπου 15 ευρώ ανά εκτάριο. Έχουν επιτευχθεί προφανή οικονομικά αποτελέσματα.
«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε τη μείωση της χρήσης αγροχημικών κατά 50% στην Ευρώπη έως το 2030, η καλύτερη ευκαιρία μας είναι να χρησιμοποιήσουμε ψεκασμό/απόστρωση ακριβείας και μεταβλητή λειτουργία», δήλωσε ο Elemer, μηχανικός της Planta Drone.
IV. Οι δοκιμές των γεωργικών drones
(I) Δοκιμή αποτελεσματικότητας εφαρμογής φυτοφαρμάκων
Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής φυτοφαρμάκων με γεωργικά drones έχει δοκιμαστεί στην Κίνα για αρκετά χρόνια. Ο συνδυασμός της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων και της έρευνας έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας της βιομηχανίας γεωργικών drones. Το 2021, οι δοκιμές με το DJI Agras T30 περιλάμβαναν τον έλεγχο των ζιζανίων στις ρυζοκαλλιέργειες, των κόκκινων ακάρεων εσπεριδοειδών και της κάμπιας Spodoptera frugiperda στις καλλιέργειες καλαμποκιού.
1. Δοκιμή της επίδρασης στον έλεγχο των ζιζανίων σε ρυζοκαλλιέργειες
Σκοπός αυτής της δοκιμής ήταν να εξετάσει συνολικά την επίδραση του ελέγχου των ζιζανίων με τη χρήση προσθέτων φυτοφαρμάκων που ψεκάστηκαν με το DJI Agras T30 σε ετήσια ζιζάνια στις ρυζοκαλλιέργειες. Ως αποτέλεσμα, επιλέχθηκαν τα κατάλληλα σκευάσματα και πρόσθετα, και καθορίστηκαν οι καλύτεροι παράμετροι εφαρμογής φυτοφαρμάκων για γεωργικά drones. Η δοκιμή διεξήχθη για να εξετάσει την επίδραση του ψεκασμού ζιζανιοκτόνου στο barnyard grass και την απόδοση του ρυζιού με το DJI Agras T30.
Το συμπέρασμα ήταν ότι το αποτέλεσμα ελέγχου του DJI Agras T30 είναι καλύτερο από εκείνο των επίγειων μηχανικών μεθόδων ψεκασμού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του πειράματος δεν παρουσιάστηκε καμία εμφανής ζημιά από το φάρμακο, γεγονός που δείχνει ότι η σωστή χρήση των δύο μεθόδων ψεκασμού μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τα ζιζάνια στους ορυζώνες. Επιπλέον, το DJI Agras T30 εξοικονομεί χρόνο, νερό και εργασία και συνιστάται για τον έλεγχο των ζιζανίων σε ορυζώνες.
2. Δοκιμή για τον έλεγχο της κόκκινης αράχνης των εσπεριδοειδών
Οι κόκκινες αράχνες των εσπεριδοειδών είναι επιβλαβείς για τα ενήλικα ακάρεα, τα νεαρά ακάρεα και τα ακάρεα νύμφης, για να απορροφήσουν χυμό από τα φύλλα, τους βλαστούς και το περικάρπιο, με αποτέλεσμα να πέφτουν καρποί και φύλλα. Τα τραυματισμένα φύλλα καλύπτονται πυκνά με γκρι-λευκά σημεία μεγέθους βελόνας, χάνουν τη λάμψη τους και τελικά πέφτουν, επηρεάζοντας σοβαρά το δέντρο και το δυναμικό απόδοσης.
Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμής, εξετάστηκε η επίδραση του ψεκασμού φυτοφαρμάκων και πρόσθετων στον έλεγχο της κόκκινης αράχνης των εσπεριδοειδών από γεωργικό drone, και επιλέχθηκαν οι κατάλληλοι παράμετροι εφαρμογής, φυτοφάρμακα και πρόσθετα για τα γεωργικά drones.
Τα κύρια αποτελέσματα είναι τα εξής:
1. Σύμφωνα με τη θεωρία του βέλτιστου μεγέθους βιολογικών σωματιδίων, το μέγεθος των σταγονιδίων που καταγράφεται από διαφορετικούς βιολογικούς στόχους είναι διαφορετικό, και μόνο εντός του εύρους του βέλτιστου μεγέθους σωματιδίων, ο αριθμός των σταγονιδίων που καταγράφεται από τον στόχο είναι ο μεγαλύτερος και η επίδραση ελέγχου είναι η καλύτερη. Για τα φυλλώδη παράσιτα όπως ο κόκκινος ακάρεος των εσπεριδοειδών, τα ομίχλια σταγονίδια με μέγεθος σωματιδίου 40~100 μm είναι κατάλληλα. Για αυτές τις παραμέτρους, το DJI Agras T30 είναι κατάλληλο για τον έλεγχο της κοκκινης αράχνης σε εσπεριδοειδή.
2. Μεταξύ των δύο τύπων εντομοκτόνων, η γρήγορη επίδραση ελέγχου του SC ήταν καλύτερη, αλλά η διαρκής του επίδραση ήταν μέτρια. Το 5% Avi EC + 20% ethoxazole SC είχε ιδανική γρήγορη και συνεχιζόμενη επίδραση στην κοκκινη αράχνη των εσπεριδοειδών, με τα αποτελέσματα ελέγχου να είναι 94,36% (1 ημέρα), 98,37% (3 ημέρες) και 85,74% (10 ημέρες) αντίστοιχα.
3. Η προσθήκη πορτοκαλί παράγοντα μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα ελέγχου και την ομοιομορφία ψεκασμού της κόκκινης αράχνης εσπεριδοειδών, στην οποία 40% ακοραζόλη SC προστέθηκε πορτοκαλί πρόσθετο, το αποτέλεσμα ελέγχου αυξήθηκε κατά 11,68% (3D) και 4,44% (10 d).
3. Δοκιμή ελέγχου του Spodoptera litura σε χωράφι καλαμποκιού
Το Spodoptera litura, κοινώς γνωστό ως σκουλήκι του καπνού, αποτελεί κορυφαίο στόχο για την πρόληψη των παρασίτων. Η επιλογή των μέσων εφαρμογής, των φυτοφαρμάκων, των βοηθητικών ουσιών και των μεθόδων εφαρμογής είναι οι βασικές τεχνολογίες για την πρόληψη και τον έλεγχο του Spodoptera litura. Η εφαρμογή του DJI Agras T30 συγκρίθηκε με τον ηλεκτρικό ψεκαστήρα σακιδίου στο έδαφος, έτσι ώστε να παρασχεθεί μια βάση για την καταπολέμηση του Spodoptera litura στο πεδίο. Το Spodoptera litura είναι κυρίως επιβλαβές για τα φύλλα της καρδιάς του καλαμποκιού, οπότε η ποσότητα εναπόθεσης φυτοφαρμάκων στα φύλλα της καρδιάς είναι το κλειδί για τον έλεγχο του Spodoptera litura.
Η ανάλυση των σταγονιδίων που συλλέχθηκαν από το διηθητικό χαρτί που τοποθετήθηκε στα φύλλα των καρδιών του καλαμποκιού έδειξε ότι η ποσότητα εναπόθεσης του διαλύματος που εφαρμόστηκε με το DJI Agras T30 ήταν μόνο το 4,6% εκείνης του ψεκαστήρα σακιδίου, αλλά το αποτέλεσμα ελέγχου μπορούσε να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του ψεκασμού σακιδίου.
(II) Δοκιμή παρασύρσεων
1. Παραδοσιακό μοντέλο παρασύρσεων αεροσκαφών
Οι άνθρωποι έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι ο ψεκασμός με αεροσκάφη θα φέρει το πρόβλημα της παρασύρσεως των φυτοφαρμάκων, οπότε υπάρχει σχετική έρευνα σχετικά με την παρασύρση των παραδοσιακών αεροσκαφών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μοντέλο AgDRIFT των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιείται για την επίσημη ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με τον ψεκασμό γεωργικών αεροσκαφών. Οι χρήστες μπορούν να εισάγουν ακροφύσια, υγρά φυτοφαρμάκων, τύπους αεροσκαφών, καιρικούς παράγοντες κ.λπ. και να προβλέψουν την πιθανή παρακίνηση καλώντας την εσωτερική βάση δεδομένων. Σε αυτό το μοντέλο, τα απόνερα του αεροσκάφους, ο στροβιλισμός των άκρων των πτερύγων, ο καθοδικός στροβιλισμός του ρότορα του ελικοπτέρου και η διαταραχή του αέρα γύρω από την άτρακτο περιλαμβάνονται στους παράγοντες επιρροής στα σταγονίδια ομίχλης.
Ο Andrew Hewitt, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία, εισήγαγε το GIS στο μοντέλο παρασύρσεων της αεροπορίας για τη βελτιστοποίηση της στρατηγικής ψεκασμού μέσω της μέτρησης της ταχύτητας του ανέμου σε πραγματικό χρόνο για τη μείωση της απώλειας παρασύρσεων φυτοφαρμάκων σε περιοχές εκτός στόχου.
Αυτές οι μελέτες σχετικά με το παραδοσιακό μοντέλο παρασύρσεων αεροσκαφών έχουν θέσει θεωρητικά θεμέλια για τη δοκιμή παρασύρσεων των γεωργικών drone.
2. Δοκιμή σε αεροδυναμική σήραγγα
Η απόθεση σταγονιδίων ομίχλης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Για το σύστημα ψεκασμού με drone, οι παράμετροι σταγονιδίων ψεκασμού, οι παράμετροι λειτουργίας, οι τύποι δομών εξοπλισμού και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα εναπόθεσης σταγονιδίων. Κατά τη λειτουργία του drone με ρότορα, η ροή downwash που παράγεται από τους ρότορες θα επηρεάσει επίσης την απόθεση κατανομής του υγρού.
Η δοκιμή αεροσήραγγας καθιστά δυνατή την ποσοτικοποίηση της επίδρασης των παραμέτρων ψεκασμού στην εναπόθεση σταγονιδίων. Με την ολοκληρωμένη εξέταση της επιρροής πολλών παραγόντων, όπως ο τύπος του ακροφυσίου, η ταχύτητα του ανέμου, το ύψος και ο τύπος του αντιδραστηρίου, μπορεί να δημιουργηθεί το μοντέλο πρόβλεψης της εναπόθεσης σταγονιδίων και της παρασύρσεως, ώστε να καθοδηγείται η πραγματική λειτουργία του ψεκασμού. Παρόλο που η δοκιμή σε αεροσήραγγα έχει προφανή πλεονεκτήματα στην ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόθεση, το εργαστήριο αεροσήραγγας είναι ακριβό και απαιτεί υψηλά πρότυπα συνθηκών και είναι δύσκολο να ληφθούν υπόψη οι παράμετροι πτήσης και η επίδραση του πεδίου ροής downwash κατά τη διάρκεια της πτητικής λειτουργίας του drone.
3. Δοκιμή στο πεδίο
Το πλεονέκτημα των πειραμάτων πεδίου είναι ότι τα αποτελέσματα της μετατόπισης και της απόθεσης σταγονιδίων μπορούν να παρατηρηθούν και να αναλυθούν πιο άμεσα βάσει του πειράματος προσομοίωσης μετατόπισης και της δοκιμής σε αεροσήραγγα. Το μειονέκτημα των πειραμάτων πεδίου είναι ότι η διαδικασία και τα αποτελέσματα δεν είναι αναπαραγώγιμα λόγω των συνθηκών ανάπτυξης και των καιρικών συνθηκών των ίδιων των καλλιεργειών.
1) Δοκιμή ολίσθησης σταγονιδίων φυτοφαρμάκουΟ σκοπός της δοκιμής παρασύρσεως σταγονιδίων φυτοφαρμάκων είναι να μελετηθούν οι επιδράσεις του ύψους πτήσης του γεωργικού drone, του όγκου εφαρμογής υγρού, της εξωτερικής ταχύτητας του ανέμου και του τύπου του ακροφυσίου στην εναπόθεση σταγονιδίων και στα χαρακτηριστικά παρασύρσεως διαφόρων φυτοφαρμάκων.
Ο κύριος σκοπός της δοκιμής παρέκκλισης σταγονιδίων φυτοφαρμάκων είναι να επιβεβαιωθεί ο βαθμός παρέκκλισης σταγονιδίων υπό διαφορετικές συνθήκες μέσω της πραγματικής πτήσης του γεωργικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και, στη συνέχεια, να δοθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για τους χρήστες στην πραγματική λειτουργία. Για παράδειγμα, η λειτουργία θα πρέπει να δίνει προσοχή στις καιρικές συνθήκες, τη θερμοκρασία, την κατεύθυνση του ανέμου, την ταχύτητα του ανέμου κ.λπ. και να βασίζεται στη χρήση διαφορετικών παραγόντων, βοηθητικών μέσων και να δημιουργεί την αντίστοιχη ζώνη απομόνωσης.
Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τη δοκιμή παρασυρμού σταγονιδίων φυτοφαρμάκων που διεξήχθη από την Corteva και το Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Κίνας το 2021:
Το μήκος και το πλάτος της περιοχής ψεκασμού ήταν 20m×20m. Το μοτίβο του δείγματος δοκιμής εναπόθεσης στο πεδίο έχει ως εξής:
Το ίδιο με τη δοκιμή πλάτους ψεκασμού ·
Το μήκος κάθε σειράς είναι μια ζώνη συλλογής σταγονιδίων 20m, συνολικά 2 σειρές, 0,5 m από το έδαφος·
Το μήκος και το πλάτος της περιοχής δοκιμής απόθεσης είναι 20×50 m·
Χρησιμοποιήστε τρυβλία Petri για τη λήψη σταγονιδίων που παρασύρονται από το έδαφος·
Τοποθετήστε τα τρυβλία Petri και τα σπορόφυτα σόγιας σε γλάστρες σε απόσταση 1, 3, 5, 10, 15, 20, 30 και 50 m από τον άνεμο, 6 τρυβλία (15 cm Petri) σε μεταλλικές πλάκες για να διατηρηθεί το ίδιο ύψος, με συνολικά 48 τρυβλία Petri σε κάθε ομάδα·
Η συσκευή συλλογής σταγονιδίων αέρα είναι τοποθετημένη σε απόσταση 20 m προς τον άνεμο για να συλλέγει τα σταγονίδια που παρασύρονται κάθετα στον αέρα·
Ο συλλέκτης υιοθετεί σωλήνα πολυαιθυλενίου, ο οποίος απέχει 1, 2, 3, 4, 5 μέτρα από το έδαφος.
Ο μετεωρολογικός σταθμός πεδίου χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με την ταχύτητα του ανέμου στο περιβάλλον, την κατεύθυνση του ανέμου, τη θερμοκρασία και την υγρασία και την καταγραφή των πληροφοριών για κάθε χρόνο επεξεργασίας, τη θερμοκρασία, την υγρασία, το μέγεθος του ανέμου και την κατεύθυνση του ανέμου κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας του πειράματος.
Εικόνα 10: Συσκευή συλλογής σταγονιδίων
Η δοκιμή διάχυσης φυτοφαρμάκων θεωρείται πλέον από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, και εταιρείες drones, χημικές εταιρείες και γεωργικά πανεπιστήμια διεξάγουν αντίστοιχες έρευνες. Χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ουγγαρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ουκρανία και άλλες έχουν επίσης διεξάγει παρόμοιες δοκιμές, με σκοπό να παρέχουν τη βάση για τη διαμόρφωση κανονιστικών πλαισίων σχετικά με τη χρήση γεωργικών drones.
2) Δοκιμή εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Το 2021, το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών πραγματοποίησε τη δοκιμή αξιολόγησης της ασφάλειας της παρασυρόμενης από τον ψεκασμό γεωργικών κηφήνων στις μέλισσες. Σκοπός της δοκιμής ήταν:
Να προσδιοριστεί η εναπόθεση και η κατανομή των σταγονιδίων στην περιοχή εφαρμογής και στην περιοχή παρασύρσεως.
Να συγκρίνει τις επιπτώσεις της παρασύρσεως σταγονιδίων φυτοφαρμάκων στις μέλισσες με διαφορετικές μεθόδους εφαρμογής.
Να αποσαφηνιστεί η επίδραση του ελέγχου του διαφορετικού πλάτους της ζώνης απομόνωσης στην παρασύρση κατά την εφαρμογή φυτοφαρμάκων με γεωργικά drones.
Η ειδική προετοιμασία και οι διαδικασίες χρήσης ψεκαστικού εξοπλισμού είχαν ως εξής:
Χρήση του DJI Agras T30 για τον ψεκασμό και του Mavic 2 Pro για την εναέρια καταγραφή.
Παράμετροι ψεκασμού του T30: ταχύτητα 6 m/s, ύψος πτήσης 6 m, πλάτος ψεκασμού 8 m
Πετάξτε από ανατολικά προς δυτικά κατά μήκος της ζώνης ψεκασμού, απογειωθείτε από την ανατολικότερη πλευρά του χωραφιού, ψεκάστε μέχρι το δυτικότερο άκρο με πλάτος ψεκασμού 8 μέτρα και στη συνέχεια ψεκάστε από τη δυτικότερη ζώνη 8-16 μέτρα προς τα ανατολικά και προσγειωθείτε.
Ταυτόχρονα, ο ψεκαστήρας σακιδίου χρησιμοποιήθηκε για χειροκίνητο ψεκασμό σε ύψος ψεκασμού περίπου 0,7-0,8 m από το έδαφος, ύψος λουλουδιών περίπου 0,3-0,4 m και εύρος ψεκασμού 8 m. Ένα άτομο προχώρησε στη μέση της ζώνης ψεκασμού και ψέκασε και στις δύο πλευρές.
Δεν ορίστηκε ζώνη ψεκασμού στο δυτικότερο σημείο ως σημείο αναφοράς για σύγκριση.
Εικόνα 11: Καταγραφή δοκιμής
Μετά την ψεκασμό, η δραστηριότητα των μελισσών παρακολουθήθηκε συνεχώς για 16 ημέρες και καταγράφηκε η δραστηριότητα των μελισσών σε διαφορετικές περιοχές εφαρμογής και περιοχές παρασύρσεως.
Τα αποτελέσματα του πειράματος, το οποίο θα διαρκέσει τρία χρόνια, θα χρησιμοποιηθούν για να προτείνουν τις βέλτιστες πρακτικές για τον ψεκασμό με γεωργικά drones.
V. Εξερεύνηση των βέλτιστων πρακτικών
Η καλύτερη πρακτική για τα γεωργικά drones είναι μια συνολική και πλήρης διαδικασία πρακτικής εξερεύνησης από το “άτομο, τα drones, τις τεχνολογίες, τα φυτοφάρμακα” από όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτή τη διαδικασία, εμπλέκονται η εκπαίδευση του προσωπικού, η αναβάθμιση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των προϊόντων γεωργικών drones, η αναβάθμιση της τεχνολογίας των drones, η συντονισμένη αναβάθμιση των γεωργικών τεχνολογιών καλλιέργειας, καθώς και η βελτίωση και η χρήση των προτύπων των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται.
(I) Εκπαίδευση Προσωπικού
Η ακατάλληλη χρήση των γεωργικών drones μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική ρύπανση του εδάφους, ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση των υδάτων και άλλα προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα συχνά παραβλέπονται από τους χειριστές, αλλά μπορούν να αποφευχθούν πλήρως εφόσον η λειτουργία εκτελείται με πρότυπα. Για παράδειγμα, οι χειριστές δεν πρέπει να εργάζονται σε περιβάλλον με ταχύτητα ανέμου άνω των 12 μιλίων ανά ώρα και δεν πρέπει να απορρίπτουν το νερό από τον καθαρισμό των δεξαμενών ψεκασμού σε φυσικές πηγές νερού. Σε αυτό το σημείο, οι απαιτήσεις για τους χειριστές δεν περιορίζονται πλέον στην απλή πτήση των γεωργικών drones, αλλά απαιτείται να εκπαιδευτούν ώστε να γίνουν επαγγελματίες χειριστές γεωργικών drones.
Οι επαγγελματίες χειριστές γεωργικών drones είναι άτομα που διαθέτουν τόσο δεξιότητες λειτουργίας drone όσο και γνώσεις επαγγελματικής προστασίας φυτών. Οι χειριστές γεωργικών drones λαμβάνουν συστηματική εκπαίδευση από τους κατασκευαστές, κατέχουν πιστοποιημένες θέσεις εργασίας, είναι πολύ εξοικειωμένοι με τους γεωργικούς και αεροπορικούς κανονισμούς και πρότυπα, και κατέχουν γνώσεις για την επιστημονική και ασφαλή χρήση φυτοφαρμάκων. Μπορούν να πραγματοποιούν παρασκευή και λειτουργία σύμφωνα με το σχέδιο επιστημονικής και ασφαλούς χρήσης φαρμάκων ώστε να αποφεύγεται η επίδραση της παρασύρσεως σε γύρω μη στόχους καλλιέργειες, επικονιαστικά έντομα και το οικοσύστημα.
Όσον αφορά τις επίσημες απαιτήσεις για τους χειριστές γεωργικών drones, η πιο τυπική πρακτική προέρχεται από τις Φιλιππίνες. Στις 18 Μαρτίου 2021, η Αρχή Τεχνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων (TESDA) εξέδωσε το Πρότυπο Ικανότητας Λειτουργίας Γεωργικών Drones (CS), ανακοινώνοντας την επίσημη ένταξη του μαθήματος DJI UTC στο εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης δεξιοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι το μάθημα DJI έγινε το πρώτο επίσημα πιστοποιημένο μάθημα εκπαίδευσης γεωργικών drones στις Φιλιππίνες.
Εικόνα 12: TESDA
(II) Ανάπτυξη νέας τεχνολογίας
1. Τεχνολογία μπεκ
Ερευνητές σε πολλές χώρες έχουν αφιερώσει χρόνια μελετώντας διάφορους τύπους μπεκ ψεκασμού, περιλαμβανομένων των γενικών, ηλεκτροστατικών, αντιπαρασυρτικών και σταδιακά των μπεκ ακριβείας-μεταβλητής ροής. Ο φυγοκεντρικός αερολύτης που ελέγχεται από μοτέρ διαθέτει τα χαρακτηριστικά στενού φάσματος μεγέθους σταγονιδίων και ευρείας περιοχής ατομισμού. Σε σύγκριση με την επίδραση ενός υδραυλικού αερολύτη, έχει σαφή πλεονεκτήματα που του έχουν επιτρέψει να εισέλθει στο εμπορικό στάδιο. Η τεχνολογία MEMS συστήματος θα μειώσει περαιτέρω το μέγεθος του ελέγχου και του ενεργοποιητή, και η ρύθμιση της συχνότητας εκτόξευσης σταγονιδίων για αντιπαρασυρτική και ακριβή μεταβλητή εφαρμογή έχει γίνει μια νέα ερευνητική τάση. Εκτός από τα παραδοσιακά μπεκ πίεσης, τα γεωργικά drones άρχισαν να χρησιμοποιούν και φυγοκεντρικά μπεκ. Τα χαρακτηριστικά των φυγοκεντρικών μπεκ είναι: (1) τα σταγονίδια μπορούν να ελεγχθούν, και η διάμετρος των σταγονιδίων μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής. (2) Η μεγάλη δομή της ροής καναλιού δεν προκαλεί μπλοκάρισμα, επομένως είναι πολύ κατάλληλη για ψεκασμό διαλυτών σκόνης και αιωρούμενων παραγόντων.
2. Τεχνολογία RTK ναυσιπλοΐας για εφαρμογή φυτοφαρμάκων
Τα γεωργικά drones είναι εξοπλισμένα με μονάδα RTK (Real-Time Kinematic) για να επιτύχουν ακριβή τοποθέτηση σε επίπεδο εκατοστού. Πριν από τη λειτουργία εφαρμογής φυτοφαρμάκων, οι χειριστές μετρούν και προσδιορίζουν με ακρίβεια τα όρια της περιοχής εφαρμογής του φυτοφαρμάκου μέσω χειροκίνητης τηλεχειριστήριας, μετρούμενου σημείου drone ή αεροφωτογράφησης, και δημιουργούν έναν χάρτη περιοχής εφαρμογής φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τον χάρτη περιοχής εφαρμογής, σχεδιάζεται ο χάρτης διαδρομής της εφαρμογής, και το drone εφαρμόζει αυτόματα το φυτοφάρμακο με ακρίβεια σύμφωνα με τη συνταγογραφημένη διαδρομή για να αποφύγει αποτελεσματικά την επανάληψη και τη διαρροή ψεκασμού.
3. Μεταβλητός ψεκασμός ακριβείας AI
Τα γεωργικά drones χρησιμοποιούν χάρτες AI για να προσδιορίζουν με ακρίβεια τα όρια των αγρών, τη πυκνότητα των καλλιεργειών και τις τάσεις ανάπτυξης, καθώς και να μειώνουν αποτελεσματικά τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων μέσω ακριβούς μεταβλητού ελέγχου, κάνοντάς το πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η κατανομή και ανάπτυξη των καλλιεργειών στα αγροτεμάχια είναι συχνά διαφορετική. Αν και ο ψεκασμός πλήρους κάλυψης μπορεί να επιτύχει εκτεταμένη και αποδοτική λειτουργία, αναμφίβολα θα οδηγήσει σε σπατάλη φυτοφαρμάκων και περιβαλλοντική ρύπανση.
Ο μεταβλητός έλεγχος ακριβείας AI μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν ακριβής αξιολόγηση πρώτα και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες λειτουργίες για να μειώσουν τη σπατάλη φυτοφαρμάκων και την περιβαλλοντική ρύπανση. Αυτή η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε διαφορετικές καλλιέργειες. Παρακάτω παρατίθενται αρκετές χρήσεις.
1) Ψεκασμός ακριβείας για ζιζάνια
Η πολυφασματική παρακολούθηση χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των αγρών πριν και μετά τη σπορά, ο δείκτης NDVI (Vegetation Index) χρησιμοποιήθηκε για να απομονώσει την τοποθεσία εμφάνισης των ζιζανίων, και ο χάρτης συνταγογράφησης ακριβούς ψεκασμού δημιουργήθηκε και ψεκάστηκε στο γεωργικό drone για να επιτευχθεί ακριβής απομάκρυνση των ζιζανίων.
Εικόνα 13: NDVI
Εικόνα 14: Διάγραμμα μεθόδων και διαδρομή
Η χρήση γεωργικών drones για ακριβή απομάκρυνση των ζιζανίων, προκειμένου να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος χρήσης ζιζανιοκτόνων και η οικολογική ρύπανση που προκαλείται από την κατάχρηση φυτοφαρμάκων, αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως. Ενώ μειώνεται η χρήση φαρμάκων και αυξάνεται η αποδοτικότητα, θα προάγεται η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας γεωργικής οικολογίας.
Εικόνα 15: Εικόνα ακριβούς επέμβασης ψεκασμού σε συγκεκριμένα σημεία
2)Ψεκασμός ακριβείας της καρδιάς του ελαιοφοίνικα (λαδοφοίνικα)
Οι περισσότερες ασθένειες και τα παράσιτα των φοινίκων ελαιου εντοπίζονται στην καρδιά του δέντρου. Όταν ο νεαρός ελαιοφοινικας προσβάλλεται από παράσιτα όπως το σκαθάρι του ρινόκερου της καρύδας (Oryctes rhinoceros), προκαλεί ζημιά στα φύλλα, τρύπες στον ποδίσκο και σπασίματα των βλαστών, με αποτέλεσμα την παραμόρφωση και την ξηρότητα του δέντρου, και τελικά την πρόωρη θανάτωση των νέων φοίνικων ελαιοκράμβης.
Τα γεωργικά drones της DJI παρέχουν μια προσαρμοσμένη υπηρεσία, τη λειτουργία Oil Palm, για τη διαχείριση των παρασίτων. Χρησιμοποιώντας το ειδικό σύστημα διάταξης ακροφυσίων T16 φοίνικα λαδιού και την αναγνώριση τεχνητής νοημοσύνης με μοτίβο οπωροφόρων δέντρων DJI Terra, η καρδιά του δέντρου μπορεί να κριθεί με ακρίβεια και να ψεκαστεί σε ένα σταθερό σημείο, το οποίο μπορεί να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα ελέγχου παρασίτων, να εξοικονομήσει νερό και να χρησιμοποιήσει το φάρμακο πιο αποτελεσματικά.
Εικόνα 16: Μοντέλο Terra
Εικόνα 17: Ψεκασμός λαδοφοίνικα
(III) Φυτοφάρμακα και πρόσθετα ελέγχου πτήσης
Η σύνθεση φυτοφαρμάκων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την πραγματική χρήση φυτοφαρμάκων, που μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία ψεκασμού των σταγονιδίων, να μειώσει την απώλεια σταγονιδίων και να αυξήσει τη συγκράτηση των σταγονιδίων φυτοφαρμάκων στην επιφάνεια των καλλιεργειών-στόχων. Μέχρι στιγμής, τα εμπορικά παρασκευάσματα φυτοφαρμάκων για εφαρμογή drone βρίσκονται ακόμη στο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης, και τα κατάλληλα παρασκευάσματα για ψεκασμό φυτοφαρμάκων σε χαμηλό υψόμετρο και χαμηλή δόση drones θα βελτιώσουν την ομοιομορφία της διανομής φυτοφαρμάκων και θα μειώσουν τη δυνατότητα μετατόπισης σταγονιδίων.
Η ανάπτυξη και η προώθηση ειδικών παραγόντων και βοηθημάτων που είναι κατάλληλα για γεωργικά drones έχει γίνει το κλειδί για τη δυνατότητα εφαρμογής φυτοφαρμάκων χαμηλής χωρητικότητας. Μεγάλες εταιρείες χημικών, όπως η Corteva, η Syngenta και η Bayer αναπτύσσουν ενεργά βοηθητικές συσκευές πρόληψης πτήσεων που ταιριάζουν με τον ψεκασμό γεωργικών drones. Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας φυτοπροστασίας drone στο σχεδιασμό και την επεξεργασία χημικών σκευασμάτων, υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετατόπισης σταγονιδίων σε ψεκασμούς χαμηλής χωρητικότητας drone, επομένως είναι απαραίτητο να μελετηθούν παρασκευάσματα φυτοφαρμάκων με ισχυρή καθίζηση, αντοχή στην πτητότητα και αντίσταση ολίσθησης.
(IV) Καθιέρωση τεχνικών προτύπων
Για τη ασφαλή λειτουργία των γεωργικών drones, είναι απαραίτητο να καθιερωθούν βιομηχανικά πρότυπα και κανονισμοί.
Η αξιολόγηση της περιβαλλοντικής ασφάλειας είναι το κύριο και κλειδί περιεχόμενο για την ασφαλή χρήση των γεωργικών drones, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση από την κυβέρνηση. Το πρότυπο χρήσης των γεωργικών drones υστερεί σε σχέση με την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν τεχνικά πρότυπα που να παρέχουν λογικές παραμέτρους εφαρμογής φυτοφαρμάκων για τις επιχειρήσεις των drones υπό διαφορετικές καιρικές και εδαφικές συνθήκες. Πρέπει να επιταχυνθεί η έρευνα και η κατάρτιση προτύπων και κανονισμών για την ποιότητα της λειτουργίας προστασίας των φυτών από αέρα, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου και την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Σκοπός είναι η προώθηση της υψηλής ποιότητας, υψηλής απόδοσης, ασφαλούς, ελεγχόμενης και υγιούς ανάπτυξης της βιομηχανίας γεωργικών drones.
Με την σταδιακή εξάπλωση των γεωργικών drones παγκοσμίως, η κατάρτιση βιομηχανικών προτύπων και κανονισμών για τα γεωργικά drones έχει καταστεί βασικός παράγοντας για την προώθηση της ανάπτυξης της βιομηχανίας. Στο πεδίο των διεθνών προτύπων, η DJI ανήκει στην Τεχνική Επιτροπή Κανονισμών Αγροτικών και Δασικών Τρακτέρ και Μηχανημάτων (ISO/TC23) του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO), η οποία ειδικεύεται στην έρευνα των προτύπων για τρακτέρ, εξοπλισμό προστασίας φυτών, γεωργικά ηλεκτρονικά και άλλους τομείς. Κάτω από αυτήν έχει δημιουργηθεί η Ομάδα Εργασίας για το σύστημα ψεκασμού drone (WG25) και αυτή τη στιγμή συμμετέχει ενεργά στην κατάρτιση των διεθνών προτύπων για τα γεωργικά drones ISO-23117.
(V) Πλήρης νομική συμμόρφωση πριν από την έναρξη της λειτουργικής περιόδου
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα γεωργικά drones υπάγονται σε πολλές διευθύνσεις διαχείρισης. Η χρήση των γεωργικών drones επηρεάζεται από τους κύκλους ανάπτυξης των καλλιεργειών. Συνήθως αναφερόμαστε στον κύκλο σποράς και ψεκασμού των γεωργικών drones ως την εποχή γεωργικής λειτουργίας. Για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες μπορούν να συμμορφωθούν με τη χρήση γεωργικών drones στην αρχή της εποχής λειτουργίας, η εργασία συμμόρφωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της εποχής λειτουργίας. Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, ορισμένα θέματα συμμόρφωσης δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εύκολα από τους χρήστες και οι κατασκευαστές μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες στην προ-συμμόρφωση.
1. Πιστοποίηση JKI στη Γερμανία
Ως γνωστός οργανισμός πιστοποίησης γεωργικών μηχανημάτων, το γερμανικό JKI έχει φήμη για τα υψηλά πρότυπα επαγγελματικής δοκιμής ακροφυσίων. Στη Γερμανία, τα γεωργικά drones πρέπει να πιστοποιούνται από το JKI πριν τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων σε ειδικές περιοχές. Για παράδειγμα, το 2021-2022, το JKI δοκίμασε και πιστοποίησε το DJI T30 για επιχειρήσεις σε αμπελουργικές περιοχές βουνών και ολοκλήρωσε αυτή την έγκριση πριν την έναρξη της εποχής λειτουργίας.
Εικόνα 18: DJI Γεωργικά drones πιστοποιημένα από τη JKI
2. Συμμόρφωση SFOC της Transport Canada
Το Transport Canada απαιτεί οι χειριστές drones άνω των 25 κιλών να υποβάλλουν αίτηση για SFOC (Special Flight Operations Certificate), και το Transport Canada εγκρίνεται μέσω SORA (Specific Operations Risk Assessment) και τυπικών σεναρίων. Το περιεχόμενο που απαιτείται από το SORA περιλαμβάνει το σχεδιασμό ασφάλειας των drones. Για έναν τελικό γεωργικό χρήστη, είναι δύσκολο να παρασχεθεί η περιγραφή σχεδιασμού ασφαλείας και αξιοπιστίας του drone.
Η DJI υποβάλλει αίτηση απευθείας στο Transport Canada, αντικαθιστώντας τους χρήστες του T30 στην ολοκλήρωση της περιγραφής σχεδιασμού ασφάλειας και της αναφοράς δοκιμών αξιοπιστίας του προϊόντος που απαιτούνται από τους κανονισμούς. Επί του παρόντος, το T30 έχει εγκριθεί από το Transport Canada, και οι τοπικοί γεωργοί χρειάζεται μόνο να δηλώσουν την ώρα και τον τόπο της επικείμενης εργασίας τους κατά την αίτηση για το SFOC, γεγονός που μειώνει σημαντικά το κόστος συμμόρφωσης των χρηστών.
Ως drone κάτω των 25 κιλών, το T10 πρέπει να συμμορφώνεται με το Καναδικό Πρότυπο 922. Για τη διευκόλυνση των χρηστών, η DJI έχει επίσης εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με το Πρότυπο 922, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να το χρησιμοποιούν απευθείας.
3. SORA Συμμόρφωση του FOCA
Στην Ελβετία, προκειμένου οι αγροτικοί χρήστες να περάσουν γρήγορα την αναθεώρηση, τα γεωργικά drones εξετάζονται εκ των προτέρων από την Επιτροπή Γεωργίας και στη συνέχεια εγκρίνονται από την FOCA. Οι κατασκευαστές ή οι διανομείς μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να προετοιμάσουν τα αντίστοιχα υλικά περιγραφής προϊόντων εκ των προτέρων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συμμόρφωσης, προκειμένου να περάσουν γρήγορα τον έλεγχο.
VI. Συμπέρασμα
Όπως δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας στους στόχους του:
Στόχος μας είναι να επιτύχουμε επισιτιστική ασφάλεια για όλους και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν τακτική πρόσβαση σε αρκετά τρόφιμα υψηλής ποιότητας για να ζήσουν δραστήρια, υγιή ζωή.
Τα γεωργικά drones παρέχουν σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία για αυτόν τον στόχο και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, νέες κοινωνικές ανάγκες και κοινωνικές αξίες στη διαδικασία. Σήμερα, τα γεωργικά drones καλύπτουν πλήρως σημαντικές καλλιέργειες τροφίμων σε όλο τον κόσμο, όπως το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι, οι πατάτες και η σόγια. Εξυπηρετούν επίσης σημαντικές καλλιέργειες σε μετρητά σε όλο τον κόσμο, όπως τσάι, εσπεριδοειδή, μήλο, κεράσι, βαμβάκι και ζαχαροκάλαμο.
Με τη χρήση ψηφιακής, ακριβούς και έξυπνης διαχείρισης καλλιεργειών, όπως τα αμπέλια, οι ελιές, το βαμβάκι και άλλες εμπορικές καλλιέργειες, το σύστημα γεωργικών drones μπορεί να παρέχει στους παραγωγούς ένα πιο βολικό και αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης, μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας, αυξάνοντας την παραγωγή, την ποιότητα και το εισόδημα. Στο μέλλον, η χρήση γεωργικών drones θα προσανατολίζεται ακόμα περισσότερο σε φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες πρακτικές για να συνεισφέρει σε έναν πιο πράσινο πλανήτη, να διευκολύνει τη γεωργία και να βελτιώσει τις ζωές.
Αγκαλιάζουμε τους αγρότες και είμαστε αποφασισμένοι να τους βοηθήσουμε να αυξήσουν το εισόδημά τους. Μέσα από καλύτερο εξοπλισμό και έξυπνες λύσεις, μπορούμε να επιλύσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα στην παραγωγή τους και να τους βοηθήσουμε να υλοποιήσουν το όνειρό τους για αύξηση του εισοδήματος, κάνοντας τη δουλειά τους πιο πολύτιμη.
Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα απόβλητα και τις απώλειες στην αγροτική παραγωγή, δημιουργώντας καλύτερα εργαλεία και προγράμματα. Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε σε περισσότερους παραγωγούς να πραγματοποιούν αγροτική παραγωγή με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και να συνυπάρχουν αρμονικά με τη γη.
Υποστηρίζουμε τη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος και προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας-πανεπιστημίου-έρευνας με πανεπιστήμια, χημικές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και άλλους φορείς. Από κοινού θα οικοδομήσουμε έναν οικολογικό κύκλο με κέντρο την εκπαίδευση ταλέντων, την αναβάθμιση προϊόντων, τη βελτιστοποίηση χημικών και την αναβάθμιση τεχνολογίας, προωθώντας την ανάπτυξη και πρόοδο της παγκόσμιας γεωργικής επιστήμης και τεχνολογίας.
Πιστεύουμε ότι με τη συνεχή εξερεύνηση βέλτιστων πρακτικών, η διαχείριση παράσιτων και η χρήση φυτοφαρμάκων θα γίνεται πιο λογική και με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το νομοθετικό πλαίσιο για τα γεωργικά drones θα χαλαρώσει σταδιακά και οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη των γεωργικών drones θα διευρυνθούν.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας εκτίμηση σε όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για τη γεωργία και συνέβαλαν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ευχαριστούμε επίσης κάθε συνάδελφο της DJI που εργάστηκε πάνω σε αυτήν την έκθεση, τους διανομείς και συνεργάτες της DJI για την υποστήριξή τους στην παραγωγή του περιεχομένου της, καθώς και όλους όσοι παρείχαν υλικό μέσων.
Τέλος, οφείλουμε την πιο βαθιά μας ευγνωμοσύνη στη χλωρίδα και πανίδα που παρέχουν τα δεδομένα από τα οποία οι μελλοντικές γενιές θα ωφεληθούν ανεκτίμητα.